Lõikelauad


Köögites kasutatakse nii puidust kui plastmassist lõikelaudu. Lõikelaua pind peab olema sile ja tugev, see ei tohi anda lõikamisel pindu või tükikesi, ei tohi kergesti sisse võtta lõhnu ega maitseid. Kasutatakse leiva, liha, kala, köögiviljade tükeldamisel töölaua kaitsmiseks ja noa nürinemise vältimiseks. Lõikelauad toidutoorme, toortoitude, kuumtöödeldud toitude ning valmistoitude käsitsemiseks peavad olema kas märgistatud või erineva kuju või värviga. Sellekohane teave peab olema köögis nähtaval kohal.

Plastikust lõikelaudade värvide soovituslikud tähendused:

  • Sinine (värske kala)
  • Pruun (keedetud liha, vorstid)
  • Punane (toores liha)
  • Kollane (toores linnuliha)
  • Roheline (salat ja köögivili või puuvili)
  • Valge (leiva- ja piimatooted).